PERINGATAN!!!

Sila pastikan lu olang mempraktikkan senaman lidah sebelum membaca entli Apek, aduan ditelima mengatakan seolang pengunjung telah tergeliat lidah selepas membaca Apek punya entli...tankyu

~Starwalk~

Monday, May 17, 2010

Cara nak pasang Facebook Button Like It di Blog dan Wordpress



Kali ni apek nak sembang sal HTML pulak. Apek ni talak la pandai sangat pasal edit-edit HTML ni tapi apek mau share dengan blogger blog tentang cara-cara nak pasang 'Facebook Like Button' kat blog atau wordpress lu olang. Lu olang tau tak apa itu 'Facebook Like Button'? ok...button tu kalo dekat Facebook fungsinya adalah untuk berkongsi content yang disukai dengan rakan-rakan lain di Facebook. Lu olang yang ada itu Facebook mesti tau kan. Untuk blog dan wordpress pulak funsgsi button ni adalah untuk berkongsi artikel-artikel menalik(menarik) dengan rakan-rakan di Facebook lu olang. Emm pahamkan?ok sikalang apek nk tunjuk cara-cara nak pasang button ni.......

Cara mau Pasang Button Facebook Like di Wordpress:
Copy code di bawah kemudian buka fail single.php dan cari the_content( ).Paste sama ada sebelum ataupun selepas the_content( ).



<iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=<?php echo urlencode(get_permalink($post->ID)); ?>&amp;layout=standard&amp;show_faces=true&amp;width=450&amp;action=like&amp;colorscheme=light" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" style="border:none; overflow:hidden; width:450px; height:60px"></iframe>
Cara mau Pasang Button Facebook Like di Blogspot:
Copy code dibawah macam wordpress jugak.
  1. Lu olang masuk ke Dashboard > Layout> Edit HTML. (jangan lupa save template lu olang dulu sebagai backup,takut jugak ada benda yang tak diingini berlaku)
  2. Then tick pada butang 'Expand Widget Templates'.
  3. Cari code <data:post.body/> dengan menggunakan (Ctrl+F).
  4. Paste code dibawah (Facebook Like) selepas code <data:post.body/>




<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=false&amp;width=450&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:60px'/>

Setell!!

Apek halap lu olang berjaya buat macam apek jugak;) cledit untuk otai Anarm .

26 comments:

buðak xnakaℓ said...

Syeah-syeah nee

pawaka19 said...

thanks share ilmu

ApekxHensem™ said...

tankyu dali apek

SwEetForEst said...

wahh..tq for sharing apex..

^___^

NiZaM Limited said...

naice..kalo utk wordpress skrg pon bleh guna plugin jek..
tp tak sangka rupanya code dia simple jek.ngeh2..
nice post apek.. :D

♥ ecahladyGAGAH ♥ said...

klu tala ada itu fb pun mau gna juga ka ?
hehehe

Marina said...

tenkiu apek..

zulkbo said...

salam apek..
waa ada ilmu ni
me kasih kongsi..

+akufobia+ said...

doakan berjaya.haha.

bantalbucuk said...

coding2 ni mmg aku suka..
tp aku punya pd blog aku ad 4 matches..agk2 yg mna ea ?

ApekxHensem™ said...

bantal bucuk...apek xbrpa fhm la...
tq all..

ika honey bunny said...

Waaa, manyak bagus apek. keep it up! nnti amoi mahu tly. ngeeh3.. :B

ApekxHensem™ said...

tly2 jgn x tly...;)

✿nkara✿ said...

xiexie apek...=)

bantalbucuk said...

--->pada code HTML blog ku ada 4 matches..krenya ad 4 persamaan..tataw nk bubuh yang mna 1..>.<..
pnjang lebar code HTML..alih2,ada 4 persamaan dgn nih..--->

ApekxHensem™ said...

apek xfhm la mdsud bntal bucuk??try dulu..yg pntg jgn lp backup

BalqisShafiqa said...

amoi nak cuba ye apek!
harap menjadi dalam proses mengodeh blog. :P

nizam said...

thanks Apek...
hehehe....

kk said...

lama dah cari code ni.ekekekek.

niesz said...

sharing is caring..ehe..

ellis suriyani said...

haishh..nape ellis x leh tglkan jejak kat shoutbox..neh...ni yg geram neh..

Colourful life said...

tq..sesangat dah leh buat kat blog saya..

qyn ;) said...

wow. thanks ! dah lme cari.

ApekxHensem™ said...

tq

Fontonk said...

kalau orang like, die kua kat fb kite ke ape?
atau just like saje2?

Anonymous said...

This is a good blog. Keep up all the work. I too love blogging and expressing my opinions

Post a Comment

Newer Post Older Post Home

.
Powered by Blogger.