PERINGATAN!!!

Sila pastikan lu olang mempraktikkan senaman lidah sebelum membaca entli Apek, aduan ditelima mengatakan seolang pengunjung telah tergeliat lidah selepas membaca Apek punya entli...tankyu

~Starwalk~

Monday, May 17, 2010

Cara nak pasang Facebook Button Like It di Blog dan Wordpress

26 comments



Kali ni apek nak sembang sal HTML pulak. Apek ni talak la pandai sangat pasal edit-edit HTML ni tapi apek mau share dengan blogger blog tentang cara-cara nak pasang 'Facebook Like Button' kat blog atau wordpress lu olang. Lu olang tau tak apa itu 'Facebook Like Button'? ok...button tu kalo dekat Facebook fungsinya adalah untuk berkongsi content yang disukai dengan rakan-rakan lain di Facebook. Lu olang yang ada itu Facebook mesti tau kan. Untuk blog dan wordpress pulak funsgsi button ni adalah untuk berkongsi artikel-artikel menalik(menarik) dengan rakan-rakan di Facebook lu olang. Emm pahamkan?ok sikalang apek nk tunjuk cara-cara nak pasang button ni.......

Cara mau Pasang Button Facebook Like di Wordpress:
Copy code di bawah kemudian buka fail single.php dan cari the_content( ).Paste sama ada sebelum ataupun selepas the_content( ).



<iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=<?php echo urlencode(get_permalink($post->ID)); ?>&amp;layout=standard&amp;show_faces=true&amp;width=450&amp;action=like&amp;colorscheme=light" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" style="border:none; overflow:hidden; width:450px; height:60px"></iframe>
Cara mau Pasang Button Facebook Like di Blogspot:
Copy code dibawah macam wordpress jugak.
  1. Lu olang masuk ke Dashboard > Layout> Edit HTML. (jangan lupa save template lu olang dulu sebagai backup,takut jugak ada benda yang tak diingini berlaku)
  2. Then tick pada butang 'Expand Widget Templates'.
  3. Cari code <data:post.body/> dengan menggunakan (Ctrl+F).
  4. Paste code dibawah (Facebook Like) selepas code <data:post.body/>




<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=false&amp;width=450&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:60px'/>

Setell!!

Apek halap lu olang berjaya buat macam apek jugak;) cledit untuk otai Anarm .

Newer Posts Older Posts Home

.
Powered by Blogger.