PERINGATAN!!!

Sila pastikan lu olang mempraktikkan senaman lidah sebelum membaca entli Apek, aduan ditelima mengatakan seolang pengunjung telah tergeliat lidah selepas membaca Apek punya entli...tankyu

~Starwalk~

Friday, May 21, 2010

Apek suka pisang




Binaannya yang mantap mampu membuatkan sesiapa saja yang melihatnya terliur.

Pada 31 januari 2010 masa tu xsilap apek final perlawanan tenis 'Australia Open'. Apek call member baik apek yang hensem lagi macho iaitu Salil lepak rumah apek untuk layan aksi final itu Roger Federer lawan Andy Murray. Nak dijadikan celita..masa tengah itu show apek ada ternampak beberapa tandan pisang di atas meja rehat pemain disebelah itu court. Then, setiap kali berehat si Murray dan Roger akan memakan pisang tersebut. Apabila sudah masuk set yang terakhir apek ada mengadukan soalan kepada Salil "Salil apa pasai itu dua olang asik makan pisang saja???talak letih ka??

Si Salil dengan hensemnya memperbetulkan koler baju dan terus menjawab kepada apek. "laa..ang tak tau ka khasiat pisang tu??" sini aku nak terang kat sket" sambil menyedut air yang digenggamannya."Sini aku kelaskan khasiat2 pisang dekat ang, antaranya ialah"
  1. Pisang ada 3 jenis gula iaitu sukrosa, fruktosa dan glukosa yang mampu memberi tenaga kepada kita dgn segera!.
  2. Kajian yg dibuat bahawa 2 biji pisang memberi ckup tenaga senaman selama 90 minit.! wahhh...mai ya maa...
  3. Kajian juga mendapati pesakit-pesakit tekanan jiwa kembali pulih selepas makan pisang!.
  4. Lupakan pil hospital, vitamin B6 yg terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dlm darah dan mampu kembalikan mud anda.
  5. Pisang mengandungi kadar potassium yang tinggi dapat membantu pembelajaran dgn menjadikan pelajar2 lebih cekap.
  6. Pisang juga boleh mengelakkan dari demam pagi.
  7. Kulit pisang mampu menghilangkan kegatalan akibat gigitan nyamuk dengan menyapu pd bahagian yg gatal.
  8. Vitamin B6, B12, potassium dan magnisium dapat membantu perokok yg ingin berhenti merokok.
  9. Anda juga boleh diet dengan makan pisang kerana ia mengurangkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40%.
  10. Pisang juga mampu melancarkan sistem pencernaan kita..wahh senang mau buang!.
wahh dasyat betul..lepas ni apek memang respect itu pisang, dali observation yang apek dapat buat adalah pisang adalah penyebab utama kenapa monyet-monyet di hutan selalu sihat dan bahagia setiap masa dan ketika!!! dan juga kalo lu olang nak kilatkan kasut...bahagian dalam kulit pisang adalah jawapannya!!!just sapu ja dan kilatkan dengan kain keling....haiyooo....memang holliauu..

46 comments:

Nur -al- Ain said...

pisang arr apex ade B6 kan? itu kan apex sapa sudah kene cancer tak bagus wooo.. nnt cancer merepak pantas ooo

ApekxHensem™ said...

apek sihattt sebab mkn pisang hehehe

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

Salam. Aku pun suka makan pisang :)

ApekxHensem™ said...

wasalam hami...gud2...

+akufobia+ said...

nak layan coklat selalu kering la poket.pisang murah lagi.

papabear said...

tengok pisang ingat monyet..haha..sihat monyet...

Linc Reshk said...

gua sebelum bantai lagu2 rock, gua makan pisang dulu..hehehhe - rockers

http://cicaktonjeng.blogspot.com

Aidi-Safuan said...

la, apek xde pisang ke? :P

akuvision said...

huhuhu pisang dibuat pengat

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

nak cekodok pisang 2 hinggit.....

hehhehe

ApekxHensem™ said...

@aku fobia-betul2..lg save

@papabear-hehe sememangnya pisang dgn monyet

@linc-mujarab ek utk lu pny suara..kuikuikui

@aidi-lu ade pisang?;P

@akuvision-tul

ApekxHensem™ said...

@yanie-amoi...apek xleti kekeke

ellis suriyani said...

ehem..jom dtg blog ellis..ade gamba adik LISA SURIHANI yang hot..

donadzku said...

I Like banana....

Fia Abas said...

jom makan pisang setandan hehehe

sedapnya banana split nyum3 =)

ullyana zaidy said...

btol2...
pisang byk gler khasiat die...
weeee..apekkkk!!!!!!

merahitujambu said...

sy suke pisang..sgt sedap..banyak sgt khasiat tu..dapnyaa..

Nuraisyyah said...

erkk..xske mkan pisang..buah laen yg byak khasiat mcm pisang xde ke apek..??? yg boleh kilatkn kasut sume..

btw, mayak info btol ently apek ni..sgt bagus..hahahah..;p

ellis suriyani said...

pisang mantap?? label x leh blah..hahaha

Nurul Harun said...

hahahaha, kata2 pembuka ttg pisang ni mmg saspen!

yang paling kelakar, khasiat pisang yg no 3. haha. tergelak2 nurul dibuatnya.


nnt dh kahwin n ada anak, hari2 nak kasi anak makan pisang. barulah cerdik dan pintar..

tq apek!

DaHLia said...

dalam banyak2 pisang, dahlia makan pisang yang dah digoreng jer :)
fuh dapat cicah sambal jawa...sedapnyaaa...

ApekxHensem™ said...

tq all;)

@ellis-bkn gmbar sendiri ke huhu
@donad-yup;)
@fia-jom2 hehe
@ullyana-betol tau..tryla
@merah-betul bnyk khasiat
@aisyyah-buah len ade nti apek post lg kekeke
@same2...;)

ApekxHensem™ said...

@kak dahlia-yup betul..apek pun suka ciah sama itu sambal...holiaau

sweeTSour said...

keyyah sgt suka mkn pisang...mmg banyak khasiatnya..hehe..cokodok pisang sedap jugak..

ApekxHensem™ said...

jantung pisang pun ok jugak...hehehe

Krole said...

ui manyak kbekkn lak pisang ni ek...heee

ApekxHensem™ said...

banyak tau kalo lg nk ikutkan...;)

gades ain said...

banyak gak khasiat pisang yekk. mao diet dgn pisang jek laa pasnie. ^^

ApekxHensem™ said...

gud2...')

ellis suriyani said...

ehem..rasenye..shahir menang x malam ni?

ApekxHensem™ said...

tah..apek xtengok hehe

MissXYZ said...

yup dr. apek. entri kesihatan yg bgus dripada apek =)

myFirdaus said...

i like pisang gak.... sedap.... lgpon, mmg baik utk kesihatan... nice entry r apek.... :)

aly said...

like banana~ (:

ApekxHensem™ said...

tq all;)

shey said...

patot ah i cekap laen mcm je pas mkn pisang , hahahahaha


*tetibe

ibuintan said...

ingat pisang ingat monyet,
tapi pisang tetap best, local fruit tu

ApekxHensem™ said...

@shey-laen mcm???

@ibuintan-hehehe..pasni beli pisang bnyk2

syue said...

dekat fb ada group pasal pisang. muahahahha.

eh pisang ni memang bagus gilaaa utk kesihatan! selalu makan buah pisang sebelum start makan. hehehe

nazreenhashim said...

nice info..
baru aku taw nape wktu rehat coach aku soh mkn pisang.. ekeke..

yayahidayah said...

pisang sedap weyhh!

ApekxHensem™ said...

@syue-group pasal pisang??hehehe

@nazreen-owh yeke...international pun mkn pisang tau

@yaya-sedap?hehehe tul2

Style said...

apek, aku da mkn pisang smbil bca ini intli, hahah~ tenaga ku mengalahkan popeye, wakaka~

ApekxHensem™ said...

hehehe...ko memang styleee!

Call T said...

yep,pisang memang bagus :D

ApekxHensem™ said...

hehe betui3..

Post a Comment

Newer Post Older Post Home

.
Powered by Blogger.