PERINGATAN!!!

Sila pastikan lu olang mempraktikkan senaman lidah sebelum membaca entli Apek, aduan ditelima mengatakan seolang pengunjung telah tergeliat lidah selepas membaca Apek punya entli...tankyu

~Starwalk~

Friday, April 30, 2010

#4 Ade 10 sebab menggunakan internet.

             Pertama sekali aku nk gtau tujuan utama kenapa entri ni ditulis adalah kerana aku ingin menyahut cabaran Atok Poyo. kenapa lak nk sahut cabaran Atok Poyo?? Sebabnya Atok Poyo ade wat contest tentang 10 sebab korang menggunakan internet. Boleh rujuk kat sini Empayar Poyos (macam susah pun ade gak..sebab nk kene pikir..aku ni dahla malas pikir...)OK..serius...berbalik kepada contest ni..ramai yang tahu biasanya kita menggunakan internet untuk berkomunikasi(YM,e-mail),mencari maklumat (isu semasa,lagu,download movie), membayar bil (maybank2u), blogging(yg ada website atau blog), online games (yg mana kaki games) dan macam2 lagila..tapi kat sini aku taknak jelas dengan lebih detail sebab benda ni dah memang slalu sangat watkan kita gunakn internet..aku ada sebab tersendiri disebalik aku suka menggunakan internet. Isi-isi tersiratla konon….Antaranya ialah…

1. Aku hanya perlu membayar RM68 (mengikut line dan package) sebulan untuk melayari internet selama 24 jam tanpa henti, nilai yang aku dapat dari internet lebih tinggi dari nilai yang aku bayar setiap bulan. Menarik bukan?.(da yang RM48 ja)

2.Kemampuan grafik yg ada pada internet membuatkan aku untuk memperlihatkan jenis produk yang aku ada dan mendeskripsikan pelayan yang aku berikan secara dinamik dan dalam format yang interaktif (contoh macam pelbagai jenis design la). Aku juga dapat membuat ‘browser’ berwarna dan menyebarkannya tanpa dibebani kos cetakan. Sekarang ni aku tengah belajar cara-cara design blog. (Macam-macam tul internet ni aku teruja sangat)

3. Bagi yang da wat bisnes internet lak(aku tengah praktik) halaman Web akan membantu dalam bidang perusahaan. Aku hanya perlu wat pelaburan yang kecil, produk aku mungkin mampu tersebar luas di dalam pasaran global, tul tak??? Walaupun aku rasa usaha usaha aku ni hanya sebuah bisnes kecil xpun dalam Malaysia ja, pelaburan aku mampu bersaing di peringkat antarabangsa. (Hehehehe...nice! cek suka yg nih)

4. Pada pendapat aku tenet ni dah terlalu penting bagi aku kalo dah ada bisnes atau sesuatu perusahaan, sebab dah banyak orang wat bisnes ni yang menggunakan internet untuk berhubung dengan pelanggan dan berkomunikasi tentang perusahaan atau bisnes. Jadi bila benda ni dah jadi satu perkara yang penting  bolehla aku menggunakan internet selama beberapa jam (24 jam pun xkisah) dan mengirimkan seluruh e-mail tanpa KOS TAMBAHAN(ni yg penting ni).

5. Satu lagi aku ni kadang-kadang ada wat pembelian melalui online dan pekerjaan aku ni memerlukan aku berhubung dengan vendor-vendor luar dan aku memerlukan jawapan dengan cepat. Aku selalu bertanyakan apakah aku akan dapat memperoleh jawapan mengenai pertanyaan dan keluhan-keluhan aku tanpa kehilangan banyak waktu dengan menggunakan telefon.tak kot....bagi aku Internet adalah pilihan tepat. Mengapa? Kerana internet merupakan suatu pilihan yang memudahkan, bagi aku yang tidak suka dengan sistem voice-mail, untuk menggunakan format online dan atau e-mail.(Hehehe...just kirim email or YM,IM kat bos or vendor  untuk wat pertanyaan,sangat cepat)

6. Bila dah sebut pasal cepat ni tringat aku pada masa lalu..lagipun orang dulu-dulu tak pernah dapat berhubungan dengan mudah antara satu dengan yang lain dalam mencari dan bertukar informasi mahupun idea sebelum wujudnya internet. Melalui newsgroups (yang ada sekarang), mailing list dan e-mail, ianya dapat menghubungkan aku dengan laman-laman web yang aku inginkan dengan cepat dan mudah. (wahh tip-top nak dapat maklumat pun senang)

7. Aku da sebut pasal mudah nak dapat maklumat tadi. Secara peribadi bagi aku internet merupakan sumber yang luas! yang memungkinkan untuk menemukan vendor atau layanan peribadi untuk memenuhi keperluan perniagaan. Aku tak perlu ke perpustakaan untuk mencari sumber-sumber rujukan, kalo untuk aku yang dah bekerja dan nak cari info pasal produk keluaran syarikat aku. Tak susah pun, sebenarnya terdapat banyak industri kini telah memiliki halaman web sendiri tempat aku untuk mencari informasi. Aku juga dengan mudah dapat mencapai informasi yang aku perolehi tanpa harus menggunakan perkhidmatan telefon. (hehe leceh pakai fon ni...nk kene speakingla apela hehe).

8. Dok sembang pasal kerja je aku nak sembang time aku cuti lak. Kadang-kadang kita xpernah lari dengan percutiankan. Aku pun sama,aku suka pergi bercuti xkirala kat mana pun..kalo korang nak tau internet merupakan jaringan raksasa yang melintasi batas negara dan politik. Hanya dengan  menggunakan internet, tak kirala dimana pun aku berada, aku dapat berhubung ke seluruh dunia.(hehe boleh chat ngan abah mak,kawan,awek pakai webcam, xpun boleh pakai Facebook atau Twitter :D)

9. Bila dah cuti..adala masa lapang sket kat umah. Time ni internet memang sangat berfungsi untuk aku sebab aku ni suka main games online, kene ade internet baru lah boleh bermain dengan orang kat luar sana. Bertapa hebatnya internet ni sehinggakan aku dapat bermain dan berkongsi fail(software fail sharing,download lagu,video) dengan orang-orang kat luar sana dengan hanya duduk atau baring didalam bilik. (suka betul aku ngn tenet ni..kalo xdek boring).

10. Kalo dah main game dalam internet tu, aku kenala tau jugak pasal kaitan game dengan internet. Game dengan internet memang ada kaitan, kalo korang semua hendak tahu, terdapat berjuta-juta permainan aplikasi didalam internet pada masa kini, antara yang popular termasukla dari jenis browser game, flash game, online game (RPG). Kita bukan setakat main game je tapi dalam masa yang sama kita boleh tahu tentang game(tips,hint,informasi) yang kita main dalam web game tersebut.Wahh ni jugak salah satu sebab kenapa aku guna internet. Contohnya sekarang ni game yang aku tengah gila sangat iaitu Kesatria Poyos, aku boleh mendapatkan info tentang game ni dengan hanya pergi ke laman web Empayar Poyos.


So...inilah isi-isi tersirat sebab aku menggunakan Internet hehehe.....nak len dari yang laen sebab tu aku letak tersirat... 

9 comments:

Illyani Ismail said...

hoho kan dah leh komen.. apa masalah tadi.. hehe

DarkCaspian™ said...

ntahla link oi...modified bnyk sgt kot..haha

Illyani Ismail said...

haha lalink.. ko dah bagi link ke kat atok.. haisshh sungguh serius nih....

DarkCaspian™ said...

hahaha dah bagi..p la tgok kat empayar poyos..hahaha....ko dh kn

Illyani Ismail said...

dah tapi kan atok tak komen apa2 pun..macam yang lain2 atok ada gak cakap tima kasih.. haha ke atok nak bt tak tau je kat post aku nih...??

boleh tak ko buang word vrification nih.. rimas la sayang

DarkCaspian™ said...

cakap kat aku word vrifi...ko pun ade tau hahaha...nti aku buang....
xpe...atok malu la tu nk ckp terima kasih hahahhaa;P

jane said...

terasa nk kumpul duit gak la

>>__<<

DarkCaspian™ said...

hehehe...bgus2..

+akufobia+ said...

internet penting.DIA lagi penting.jangan lupa DIA.yeaa.

Post a Comment

Newer Post Older Post Home

.
Powered by Blogger.